Каним всички, напуснали БСП, да се върнат в партията! Това заяви

...
Каним всички, напуснали БСП, да се върнат в партията! Това заяви
Коментари Харесай

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение

Каним всички, напуснали Българска социалистическа партия, да се върнат в партията!

 

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на брифинг в понеделник по обед, ден преди срещата на левите обединения.

 

" Просто се върнете в Българска социалистическа партия! "

С този апел ръководителят на столетницата отговори на идната колекция на следващия ден, чиято цел е да се оформи ново ляво обединяване. 

Нинова прикани всички да си възстановят участието в Българска социалистическа партия, тъй като единствено по този начин можело да се случи същинското обединяване на левицата.

 

„ Както знаете, президентът Първанов е оповестил събиране за ново ляво обединяване. Поканени са АБВ – Румен Петков, „ Изправи се, България ” – Мая Манолова, „ Движение 21 ” – Татяна Дончева, „ Българска прогресивна линия ” – Красимир Янков, „ Нормална страна ” на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев.

 

Виждаме, че това са ръководители на партии – всички някогашни членове на Българска социалистическа партия. Важно е това обединяване към какво ще се случва – какви хрумвания, каква характерност на модерното ново ляво се търси в подобен формат. Засега хрумвания не сме чули. Но четем и чуваме ултиматуми към нас, заклинания и организационни въпроси. ”

 

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията.

„ Всички тези наши някогашни приятели са напуснали Българска социалистическа партия при други управления на партията. Правя тази спогодба, тъй като виждаме, че част от претенциите през днешния ден са към нас като управление ”, посочи тя, припомняйки, че Георги Първанов и Румен Петков напущат през 2014 година, Татяна Дончева – през 2013 година, Мая Манолова – през 2015 година, откакто става омбудсман и е задължена по закон да напусне политически субекти, Георги Кадиев и Симеон Славчев – през 2015 година

 

„ Тоест това са партийни субекти, основани от напуснали наши приятели по време на управлението на Сергей Станишев и Михаил Миков ”, заключи Нинова.

„ Ние, като ново управление от 2016 година насам, положихме старания да върнем тези наши приятели към общата лява политика.

 

С АБВ бяхме в коалиция и те имаха собствен народен представител в предишния парламент.

 

С Татяна Дончева направихме опит за коалиция до момента в който не стигнахме до нейното изискване да си променим името на партията и да станем „ БСП-Движение 21 ” – неизпълнимо изискване.

 

За Мая Манолова работихме за кмет цялата софийска организация и тя ни напусна откакто не завоюва изборите.

 

Георги Кадиев беше наш народен представител в предишния парламент.

 

Тоест ние положихме всички старания да съберем тези субекти, които през годините са напуснали Българска социалистическа партия, с цел да бъдем още веднъж дружно и мощни ”, изясни водачът на българските социалисти.

Според Нинова в общественото пространство сега има доста спорни послания към новото ляво обединяване.

 

„ Г-н Първанов споделя: „ Трябва обединяване за смяна и за нови лица под формата на огромна лява коалиция ”.

Татяна Дончева го оборва и споделя: „ Не коалиция, а обединен индивид ”. Тоест една обща партия.

 

Костадин Паскалев: „ Каним Българска социалистическа партия в новото ляво обединяване ”. Въпреки че той е Българска социалистическа партия като член на Националния съвет.

 

Татяна Дончева го оборва: „ Ние сме опция на лицата, на курса и програмата на Българска социалистическа партия. ”

 

Костадин Паскалев: „ Ръководството на Българска социалистическа партия да си извърши задължението и да стартира диалози за ляво обединяване. ”

 

Татяна Дончева: „ Българска социалистическа партия първо да си смени управлението и тогава ще отворим пътища за диалози. ”

 

Георги Кадиев: „ Бих подкрепил равноотдалечено програмно държавно управление, подкрепено от Българска социалистическа партия и ГЕРБ. ”

 

Петър Витанов споделя: „ Ако някой от Българска социалистическа партия си го и помисля, „ Позитано ” ще му се стори тясно. ”, разяснява Корнелия Нинова.

„ Картината става много объркана от тези обществени послания на субектите, които се събират на следващия ден, с цел да търсят ново ляво обединяване.

 

Затова ние споделяме следното:
Българска социалистическа партия в никакъв случай не е серпантина опитите и процесите да търси обединяване вляво. Стигали сме даже и до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тематика е извънредно значима. Всеки опит за обединяване вляво си заслужава, само че е значимо върху какво стъпва – върху какви хрумвания, да не съставлява единствено упоритости за персонална реализация.

Днес се обръщаме към тези наши някогашни членове на партията, напуснали и основали свои субекти: Върнете се в Българска социалистическа партия. Подновете си участието в Българска социалистическа партия, заповядайте назад, с цел да можем дружно, с потенциала на всички, да търсим обединяване и мощ вляво ”, съобщи още тя.

Нинова напомни за такова решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия през 2016 година, което медиите са нарекли „ прошка в Българска социалистическа партия ”: „ Това решение е в действие. Каним всички напуснали Българска социалистическа партия да си възобновят участието.

 

Обръщаме съм към организациите на Българска социалистическа партия по места: отворете порти, приемете тези наши приятели назад, в случай че желаят да се върнат в Българска социалистическа партия. ”

Корнелия Нинова разяснява и втора вътрешно партийна тематика, обвързвана с заявления от партийни организации за „ бърз ” Конгрес на 10-11 декември и промяна на управлението на партията: „ Изчакахме тези заявления да постъпят публично и да решим дали да преместим Конгреса от февруари през декември.

 

Информираме ви, че до този миг публично на „ Позитано ”, както си му е реда по Устав, са постъпили 6 заявления. Неофициално – това, което четем от медиите, е за още 17 такива, само че още не са пристигнали. Тоест общо 23 такива заявления от 296 организации. ”

Тя изясни, по Устава на Българска социалистическа партия от датата на постъпване на декларациите до датата на Конгреса би трябвало да има 15 дни, а от през днешния ден, 28 ноември, до желаната дата, 10 декември, има 11 дни. „ Тоест Конгрес на 10-11 декември не може да има. Конгресът остава на 10-11 февруари ”, съобщи Корнелия Нинова.

 

Лидерът на Българска социалистическа партия отхвърли да разяснява решението на Софийска градска прокуратура да се самосезира във връзка с нейни изявления и на депутата от левицата Георги Свиленски за машинното гласоподаване и кодовете за машините. От прокуратурата ще възложат и инспекция на ДАНС по случая, оповестиха от държавното обвиняване.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР